МВР осъществява поредната си специализирана операция. Този път тя носи името „Килърите" и има за цел предотвратяване на дейността на организирана престъпна група, която се занимава с тежка престъпност.

За акцията потвърди министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

По думите му до момента са задържани около 20 души. Те са участници в организирана престъпна група, занимаваща се с тежка престъпност от всички нива, т.е. поръчители, посредници и изпълнители.

Засега са проверени над 30 адреса. Арести и претърсвания са извършени в столичния квартал „Гоце Делчев", в Червен бряг, Созопол, Китен, Варна и Самоков.

На един от адресите е отказано съдействие на органите на реда. Предприети са необходимите мерки, след които в жилището е открит автомат „Калашников".

Запитан дали задържаните в акцията имат пръст в знакови неразкрити убийства у нас през последните години, министър Цветанов коментира: Самото наименование на операцията говори за предмета й на дейност -изключително тежка, специализирана престъпна група.

Той не даде повече подробности за престъпленията, извършвани от арестуваните, но изказа задоволство, че за първи път МВР разкрива и задържа цялостна криминална групировка.

Цветанов каза още, цитиран от БиТиВи, че утре вътрешното ведомство ще даде извънредна пресконференция, на която ще оповести подробности за акцията. По думите му изнесените данни ще дадат заслужен повод за поздравления на служителите на ведомството.

Операцията се провежда съвместно от МВР, ДАНС, ГДБОП, „Криминална полиция", Областните дирекции на полицията в София, София-град, Плевен, Варна и Бургас. Акцията продължава и в момента.

Междувременно БНР съобщи, че председателят на Българската федерация по сумо Петър Стоянов е арестуван рано тази сутрин.

Арестът на сумиста Петър Стоянов е част от операцията "Килърите", съобщи в Русе министър Цветан Цветанов.

По повод обществената дейност на Петър Стоянов той обясни, че при задържане органите на МВР не се интересуват от общественото положение на човека, а от това дали е извършил престъпление.

Цветанов допълни, че арестите в "Килърите" може да се увеличат, тъй като след арестите могат да излязат нови разкрития. Цветан Цветанов бе гост на Кръгла маса за превенция на младежката престъпност в Русе.

При акцията в Самоков е задържан  и собственик на ресторанти и развъдници на риба в Боровец, с прякор Туцо. Общо в града са задържани седем души.

По непотвърдена информация акцията е свързана с разстрела на Юри Галев. Припомняме, президентът на футболен клуб "Рилски спортист" и бивш общински съветник в Самоков, бе приет в болницата на 20 юни с пет огнестрелни рани.