До три месеца граждани и изследователи на историята ще могат да се запознаят директно със стотици томове документи, събирани в периода между 1923 г. и 9 септември 1944 г. На специална пресконференция заместник вътрешният министър Веселин Вучков съобщи, че МВР е предало на Държавна агенция „Архиви" картотеки, инвентарни описи, каталози от фонд „Полицейски архив", които до момента се съхраняваха в министерството.

Сред документите са и дела, образувани по време на „Народния съд". По думите на главния секретар на държавна агенция „Архиви" Георги Чернев архивите ще допринесат за един нов прочит на историческите събития до 9 септември 1944 г. Гражданите ще могат да прочетат лично документи и кадрови досиета на видни членове на социалистическата партия като Добри Джуров, Пенчо Кубадински, Цола Драгойчева.

Достъпни ще бъдат и дела, които свидетелства за убийствата на български политически дейци и интелектуалци като Гео Милев, Никола Вапцаров, Атанас Буров.

Венцислав Велчев от Държавен фонд „Архиви", зачете част от писмата на близките на Гео Милев до органите на реда, дни след изчезването му:

„Син ни Гео Милев в София, отведен от десет дни от неизвестен агент от безопасността е в неизвестност досега. А той, запасен поручик, отбраняваше Дойранския фронт неотстъпно, и при големите боеве през пролетта на 1917-та не използва отпуска си и даде за отечеството едното си око, едно ребро, част от черепа си и подир стотина рани се свести след шест дни. Той е поет, писател и критик. Всичките си шест деца съм възпитал в любов към Отечеството и пет от тях са вече с висше образование. Аз не допускам, че той може да някаква вина."

По-покъртително обаче е едно заявление от Мила Гео Милева, това е съпругата на поета, което тя написала до министъра на вътрешните работи:

„Станалите събития напоследък в страната, на която вие имате честта да сте министър на вътрешните работи, ни посочват едновременно възможността да изразя възмущението си, от една страна, към ония, които се предадоха на чуждите интереси и от друга, болката, която ми нанесе арестуването на моя..., за който заявявам, че в нищо е невиновен и за чиято съдба нищо не знаем."