Националният събор на левицата под надслов „Воля за промяна! Сила за действия!“ се проведе вчера под връх Бузлуджа. Около 45 хил. членове и симпатизанти на БСП дойдоха с 500 автобуса и над 700 леки автомобила и се събраха  в местността „Историческа поляна", за да отбележат 119-тата годишнина от социалистическото движение в България и празника на БСП - 2 август.
119 новоприети млади членове на партията от различни области на страната  получиха членските си карти.
Всички медии в страната отбелязаха събитието.
„Бузлуджа носи не само красотата на българската природа, но и паметта за идеите и ценностите на основателите на партията и вярата в бъдещето й.
Няма по-красива гледка от тази пред очите ми“.
Така Сергей Станишев се обърна към членовете и симпатизантите на БСП под връх Бузлуджа.
По думите му тази година самочувствието на червените е по- голямо по три причини.
„За една година ГЕРБ се превърнаха в Групировка за Едноличен Режим на Борисов. Развенчаха се три мита. Първият е, че ние се провалихме, а те могат. Вторият е, че те са справедливи, а ние сме били десни. Третият мит е, че сме опоскали държавата, а те са честни”, заяви червеният лидер.
По думите му, при предишното правителство всяка година „бюджетът беше на излишък, доходите растяха, имаше заетост, инвестираше се в инфраструктура, култура, здравеопазване. Хората имаха повече сигурност“.
„Водихме социална политика, насочена към хората. Увеличихме двойно пенсиите. Имаше ръст на заплатите”, заяви още той.
Лидерът на БСП изтъкна, че ГЕРБ имат цялата власт вече една година. „Кое от свършеното от тях е справедливо?”, попита Станишев и заяви, че в момента има 100 000 нови безработни.
„ГЕРБ с гордост заявиха, че до 2013 г. няма да увеличават заплати и пенсии. Това ли дава перспектива на хората?”, попита Станишев.
Според него ГЕРБ спестяват пари за сметка на пенсионерите, на студентите, на общините.
„Закриват се лечебни заведения. Започнал е и поход срещу българската наука, култура и образование. Закриват се духовни стожери на България”, предупреди лидерът на БСП.
По традиция на този събор се връчва Годишната награда на Фондация „Институт Николай Добрев”. Вчера я получи Младежкото обединение на БСП. Наградата на Националния съвет на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков-Майстора” бе връчена на Велиана Христова от вестник "Дума".
Част от музикалната програма на събора бяха Марияна Попова, Орлин Горанов, Петя Буюклиева, Поли Паскова, Здравко Мандаджиев, Делян Дъбов, Александра Жекова, Владимир Димов, рок-група „Лорд”, фолклорни певчески групи и др. Водещи на събитието бяха Николай Априлов и Рада Георгиева. 
С един автобус 50 членове и симпатизанти от Етрополе и общината също бяха на историческия връх и взеха участие в честванията.