ОБЩИНА ЕТРОПОЛЕ ПРОВЕДЕ ВТОРИ НАЦИОНАЛЕН ТУРИСТИЧЕСКИ УЧЕНИЧЕСКИ СЪБОР “ЗЛАТНА ЕСЕН – ЕТРОПОЛЕ 2013”


В традиция се превръща провеждането на Националния туристически събор „Златна есен” в община Етрополе. Туристическият събор се провежда последната седмица на месец септември по случай Световния ден на Туризма.
От 1980 г. Световната организация по туризъм отбелязва Световния ден на туризма на 27 септември, с цел да се насърчава усещането на международната общественост за значимостта на туризма и неговата роля за развитието на социалната, културната, икономическата и политическата сфера на обществения живот.
Вторият национален туристически събор “Златна есен – Етрополе 2013” бе проведен от 27 до 29 септември в местността “Кокалското” под патронажа на кмета на община Етрополе инж. Богомил Георгиев и със съдействието на Българска федерация по туризъм, клуб “Туризъм и екология” и Алианс „Български Командоси”.
Туристическият събор бе открит от Даринка Петкова – Директор на дирекция „Общинска собственост, икономическо развитие, хуманитарни дейности, проекти и програми” в центъра на град Етрополе. Тя приветства участниците и им пожела успех в спортно-туристическите състезания.
В събора участваха 80 ученици от община Етрополе (ОУ “Христо Ботев”, СОУ „Христо Ясенов”, Професионална гимназия - гр.Етрополе, Клуб “Туризъм и екология, Млад командос), община Ботевград (ОУ “Никола Вапцаров”) и община Тетевен (ОУ „Георги Бенковски”).
Учениците, запалени по спорта и туризма се състезаваха в две възрастови групи, разпределени в 6 отбора в първа възрастова група (4–7 клас) и в 5 отбора във втора възрастова група (8–12 клас) в спортно – туристически игри: майсторско управление на велосипед, дартс, стрелба с въздушна пушка, щафета, конкурс за най – хубава рисунка посветена на Етрополе, палене на огън, опъване на палатка, оказване на първа долекарска помощ и художествена самодейност.
Комплексното класиране на втори национален туристически ученически събор за купа “Златна есен – Етрополе 2013” бе за отборите, спечелили първо, второ и трето място в двете възрастови групи.
В групата от 4 – 7 клас купа за първо място спечели първи отбор на Клуб „Туризъм и екология” с ученици от СОУ „Христо Ясенов” – град Етрополе с 31 точки, за второ място ОУ „Христо Ботев”- град Етрополе с 23 точки и за трето място втори отбор на Клуб „Туризъм и екология” с ученици от СОУ „Христо Ясенов” – град Етрополе с 16 точки.
На четвърто място се класираха: Млад командос – град Етрополе с 12 точки, на пето място ОУ „Никола Вапцаров” - град Ботевград с 11 точки и на шесто място ОУ „Георги Бенковски” - град Тетевен с 10 точки.
В групата от 8 – 12 клас купа за първо място спечели Професионална гимназия – град Етрополе с 24 точки, за второ място “Млад командос” – град Етрополе с 19 точки и на трето място Клуб “Туризъм и екология” с ученици от СОУ „Христо Ясенов”– град Етрополе с 15 точки.
На четвърто място се класираха: Клуб „Туризъм и екология” с ученици от Професионална гимназия – град Етрополе с 14 точки и на пето място ОУ „Никола Вапцаров” – град Ботевград с 8 точки.  
Медалите на спечелилите отбори в различните  спортно–туристически игри връчиха ръководителите на отборите: Кати Дочева, Симеонка Дочева, Васил Христов, Марин Кубетски  от град Етрополе и Веселин Марков от град Ботевград.
Купите на победителите връчи секретарят на Българска Федерация по Туризъм Делка Кавъркова.
Текст:  Цецка Александрова - Ст. експерт ,,Туризъм“