Специалисти от столична фирма взривиха от раз със седем килограма амонит опасното съоръжение на магистралата за Солун, наричано от жителите в Симитлийско „Триумфалната арка".

Взривните дейности започнаха точно по план в 12.30 часа. „П"-образната конструкция падна почти цяла на главния път с четирите подпорни колони нагоре. Взривното вещество бе заложено преди това в 72 дупки, пробити в колоните на съоръжението, които крепяха модулите, а пътното платно бе посипано с пясък за да не се повреди асфалтовата настилка.

В момента на път Е-79 има близо 2-километрова колона от чакащи да преминат камиони и ТИР-ове. Леките коли преминават по обиколен маршрут през симитлийските села Черниче и Железница. Разчистването на магистралата от събореното съоръжение в този участък ще продължи поне още пет-шест часа, съобщиха от Областното пътно управление в Благоевград.

В началото на юли Дарик алармира, че опасното за живота и здравето на пътуващите по главен път Е-79 съоръжение, не може да бъде премахнато от Областно пътно управление-Благоевград, само заради липсата на около 15 000 лева. Все пак Областното управление в Благоевград предприе действия за разрушаването на опасността над пътя и организира взривяването на „Триумфалната арка".

Съоръжението е изградено в далечната 1978 г. Тогава е направено, за да предпазва преминаващите моторно-превозни средства от падане на въглища от надземните вагонетки по въжената линия към сепарация „Орловец" на мини „Пирин". Минното предприятие бе взривено с тонове тротил преди години, но предпазното съоръжение беше оставено на саморазрушение.