На 5 август, при 24 тежки пътни катастрофи в страната, загинаха 6 души и бяха ранени 35 души, от които един е с опасност за живота.

Злополуките се дължат на шофиране с превишена скорост, както и след употребата на алкохол, движение на каруци без сигнализация, неправоспособност, съобщиха от пресцентъра на мВР.

Трима души - дядо, баба и внучето им, загинаха, возейки се в каруца близо до гр. Гоце Делчев.

След като цял ден били на тютюневи ниви в района на с. Баничан, вечерта работниците се прибирали към Г. Делчев - с микробус и с каруца.

Около 21.20 часа микробус "Фиат Дукато", управляван от 39-годишния Д. Т., застигнал и блъснал по-рано потеглилата в същата посока конска каруца, карана от 64-годишния  мъж.

От силния удар загинали той, съпруга му - на 62 години и 19-годишният им внук.

От лекия автомобил са ранени водачът и пътуващи при него две жени. Те са без опасност за живота.

Полицаите установили, че каруцата се движела без светлини и светлоотразители. Шофьорът на микробуса пък е карал с висока скорост, липсва спирачен път преди удара.

При друг инцидент, станал във Варна на автомагистрала "Хемус" около 23.00 часа, на платното към центъра на града "BMW" 318 , управлявано от 29-годишния Т.С. застигнало и блъснало мотоциклет "Ямаха", управляван  от неправоспособния И.К.

Ударът бил изключително силен, тъй като мотоциклетистът е намерен на 200 метра от мястото на удара, а части от мотоциклета - на 400 метра. Мотоциклетистът загинал на място. Шофьорът на автомобила разказал, че се движел с 200 км в час и не видял мотора.

Установено е, че загиналият управлявал мотора без да има съответната категория.

Предишния ден по подобен начин загинал 50-годишен мъж от Пазарджик,  който на пътя между с. Главиница и Пазарджик, управлявайки мотоциклет "Бенели", е застигнат и блъснат от лек автомобил  "Фолксваген Голф", управляван с несъобразена скорост от 23-годишния Т.Ф.

Най-вероятната причина за инцидента е движение с висока скорост на водача на лекия автомобил на фарове.

Шофьор с концентрация на алкохол 2.43 промила предизвика друга тежка катастрофа на пътя между врачанските села Липница и Алтимир.

Инцидентът е станал около 17.10 часа, когато 42-годишният И.И. от с. Крушовица в нетрезво състояние предприел изпреварване и блъснал странично друг автомобил.

След това той се отклонил вдясно и се блъснал в крайпътно дърво. На път за болницата починала пътуваща при пияния шофьор 80-годишна жена.

Друг пътник, който пътувал в същия автомобил е с опасност за живота.

В Старозагорско, в землището на с. Копринка в 01.10 часа, катастрофирал друг водач, употребил алкохол - 0,69 промила.

19-годишният младеж управлявал с несъобразена скорост автомобила на баща си "BMW", в резултат на което загубил управлението и се врязал в дърво.

Возещият се на предната седалка 21-годишен младеж бил контузен тежко и починал на път за болницата.

От Пътна полиция поясняват, че напоследък зачестяват произшествията поради високи скорости, рискови маневри и злополуките по вина на употребили алкохол и неправоспособни мотоциклетисти.