Областните управители да се избират с бюлетина, предлагат депутати от ГЕРБ. "Почти навсякъде в света губернатор е изборна длъжност като второ ниво на управление". Това заяви за "Стандарт" шефът на комисията за регионално развитие Любен Татарски.

Сега му е времето да помислим дали и у нас да продължават да се назначават, или да се избират, каза депутатът от ГЕРБ. Сред депутатите от мнозинството тече бурна дискусия по темата.

Според шефката на изборната комисия Искра Фидосова няма как да има избор чрез пряко гласуване. "Губернаторите са част от изпълнителната власт и се назначават, конституцията не позволява пряк избор", каза тя. "Може да дадем възможност на парламента да избира областните управители", поясни Фидосова.

Колегата й Татарски смята също, че е необходима промяна на статуквото и при районните и селските кметове. "Те се избират мажоритарно, а нямат правомощия. Би могло да се помисли да се назначават или да имат делегирани бюджети, уточни той. По думите му така кметовете ще имат по-голяма възможност да не разчитат на държавата.

Според Татарски част от общините могат да се възползват от капацитета на останалите, но ако се слеят. "Никой не говори за закриване, просто е добре местната власт да си взаимодейства и малките общини да черпят от капацитета на по-големите. Така се съкращават и разходи за администрация", поясни шефът на регионалната комисия. "Има 264 общини, някои са силни с качествени услуги и перспективи, други са в тежко състояние. Трябва да се търси решение. Но броят би могъл да се редуцира", смята Татарски.