Част от настоящите областни управители са освободени от длъжност. Това е съобщил след първото редовно заседание на правителството правосъдният министър Крум Зарков, цитиран от националните медии.


Позовавайки се на съобщение от пресслужбата на Министерски съвет, информационна агенция dir.bg уточнява, че става дума за 25-има областни управители. 17 от тези, които ще бъдат назначени, са заемали тази длъжност в предишен период, се посочва още в публикацията.


Сред предстоящите новозначения е Радослав Стойчев, който беше областен управител на Софийска област в периода май 2021 – януари 2022 год., а преди това е народен представител в 43-ото и 44-ото Народно събрание. През 2011 г. – 2014 г.  е зам.-кмет на община Самоков. Притежава образователно-квалификационна степен “магистър“ по “Икономика и организация на труда“ от УНСС.


Това е третият областен управител на Софийска област от началото на тази година. След Стойчев на поста беше назначен Иван Иванов, който бе освободен на 1 юни тази година. На 9 юни в длъжност встъпи Дарина Николаева, която преди това беше зам.-областен управител.


Припомняме, че Иван Иванов и Дарина Николаева проведоха работни срещи с кметовете на общините в областта, за да се запознаят с проблемите в населените места, които могат да бъдат разрешени със съвместните усилия на държавата и общината.