Националната здравноосигурителна каса прикани управителите на болниците да подпишат анекси към договорите си. С тях е определен бюджет на всяка едно лечебно заведение за месец август. Размерът на средствата е различен за отделните болници и варира в рамките на 40-60% по-малко от досега заплащаните суми.

Ръководството на на НЗОК обясни, че предложените анекси на лечебните заведения произтичат от изискванията на Закона за бюджета на НЗОК (ЗБНЗОК) за 2010 година и Национален рамков договор 2010. Те съдържат стойности за делегиран бюджет единствено за дейност за месец август 2010 година. Налице е намаление на средствата, като това произтича от финансовата рамка на НЗОК за 2010 година в сравнение с 2009 година.

Българският лекарски съюз се обяви срещу действията на Касата да променя едностранно и противозаконно рамковите договорености и призова управителите да не подписват анексите.

"Няма как да не подпишем анексите. В противен случай НЗОК ще спре финансирането на лечебните заведения. Между дугото ботевградската болница има да получава средства по делегирани бюджети и горница за допълнително свършена работа от февруари тази година”, заяви пред наш репортер управителят на МБАЛ – Ботевград д-р Филип Филев. Той съобщи, че делегираният бюджет на лечебното заведение за август е 170 000 лева, както и че за същия месец няма да се заплаща за дейност над тези сума. “Определените средства са крайно недостатъчни, като се има предвид, че за август миналата година болницата е заработила 225 000 лева”, каза д-р Филев и допълни, че е време пациентите да търсят правата си. "Уморих се да се боря срещу абсурдите в здравеопазването. Ако това, което се случва в България, се бе случило в Гърция, хората там щяха да излязат на открит протест”, каза още управителят на ботевградската болница.

В момента д-р Филип Филев е на лекарски симпозиум в холандския университет “Ерезъм Ротердамски”. През това време начело на болницата ще бъде д-р Иван Бегелейски.