Значително количество незаконно притежавано огнестрелно оръжие и боеприпаси са открити при операцията „Оръжейниците", съобщиха от пресцентъра на МВР. Акцията на антимафиоти от ГДБОП и териториалните звена на дирекцията в Стара Загора, Пловдив и София е започнала вчера след продължило няколко месеца наблюдение и предварителна работа по сигнали за престъпна дейност, свързана с производство, придобиване, съхраняване, сделки с оръжие и боеприпаси.

В хода на акцията са извършени процесуално-следствени действия в имоти на три адреса в казанлъшкото с. Крън, с. Градина, община Първомай, и в София. При претърсването са открити и иззети 4 автомата „Калашников", 13 пистолета от различни марки, 5 картечни пистолета, 6 карабини от различен калибър, 8 револвера, 4 гранати, 3 заглушителя за пистолети, 2 противопехотни мини, над 2000 патрона от различен калибър.

В трите обекта са намерени стотици части, детайли и принадлежности за огнестрелно оръжие - цеви, цевни кутии, затвори и др. В с.Крън е открита нелегална работилница за производство на оръжие.

При операцията са арестувани общо трима души. Първият задържан е Пламен Николов (50 г.),  заловен на няколко километра от връх Бузлуджа непосредствено след извършена сделка с автомат „Калашников" и пистолет „Макаров". В дома му в с. Крън е открита нелегална работилница, оборудвана с машини, инструменти и екипировка за производство на оръжие. От жилището са иззети още един пистолет „Макаров"; два газови автоматични пистолета „Екол", преработени в бойни; 8 револвера; 850 патрона; заглушител, 30 цеви и множество части за пистолет „Макаров", както и над 20 цеви за автомат „Калашников".

Другият арестуван е Рашко Рашев (48 г.). Третият арест е бил осъществен в столичния квартал „Света Троица". Задържан е 47-годишният Стефан Стефанов, досега неизвестен на органите на реда.

„Надявам се, че този път съдът ще счете, че това са достатъчно доказателства, които служат за убийства", коментира акцията вътрешният министър Цветан Цветанов пред медиите. Образувано е досъдебно производство.