Летищата в София и Пловдив са временно отворени за полети, информират от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, позовавайки се на съобщението на изпълнителния директор на ДП "Ръководство Въздушно движение" Георги Ангелов. След прецизен анализ на ситуацията, свързана с движението на облака от вулканичен прах от Исландия, бе взето решение за временно отваряне на югозападното въздушно пространство.

Летище София ще обслужва заминаващи и пристигащи полети до 24 часа тази вечер, съобщи за Дарик изпълнителният директор на аеропорта Пламен Станчев. По думите му, ще бъдат обслужвани направленията, които са южно от България, тъй като на север и запад все още няма промяна в състоянието на въздушното пространство и не се извършват полети.

Въздушният трафик над страната беше спрян, всички летища бяха затворени от 9 часа сутринта. Пламен Станчев заяви пред Дарик, че официално са анулирани 58 полета по 23 направления от и за летище София. Сутринта са излетели два самолета за Рим и Мадрид, един самолет е кацнал от Триполи.

Причината е преминаването в атмосферата над страната на части от вулканичния облак, изхвърлен от исландският вулкан. Смята се, че някои от частиците са опасни за двигателите на самолетите и навигационната апаратура.

Въздушното пространство на височина 8000 м беше отворено за полети в 12.30 ч. местно време, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Облакът от вулканична пепел, който предизвика срив в самолетния транспорт в Европа, се насочва на юг, съобщава ДПА. Десетки хиляди пътници бяха блокирани на летищата по света заради исландския вулкан, който продължи да бълва пепел и земна маса.

Въздушното пространство на Румъния, България, Украйна и Северна Италия беше затворено за полети, след като подобни мерки бяха взети в Централна и Северна Европа и Британските острови. Очаква се те да останат в сила и днес, съобщи Европейската агенция за безопасност на въздухоплаването Евроконтрол.

Метеорологичният институт в исландската столица Рейкявик съобщи, че е отчел намаляване на количеството пепел и земна маса, изхвърляно от вулкана. Вятърът обаче насочи облака пепел на юг, с което затрудни допълнително въздушния транспорт в Европа и по света.

Облакът се оформи като ножица и подмина само Литва, Латвия и Беларус в Северна Европа и южната част на континента, включително Испания, Южна Италия, България, Гърция и Турция. Евроконтрол предупреждава, че ефектът от вулканичния облак ще се усеща още поне едно денонощие.

Самолетите на холандската авиокомпания "KLM" и германската "Луфтханза", които извършиха пробни полети над Западна Европа, са се приземили успешно и по тях не са открити щети от вулканичния облак, който спря въздухоплаването в по-голямата част на континента, предаде Ройтерс. "KLM" съобщи, че се надява да прибере седем свои самолета от Германия в Амстердам и да получи разрешение да възобнови частично своята дейност. Десет самолета на "Луфтханза" прелетели от Мюнхен до Франкфурт на "видима" височина от 3000 метра, като са изпробвали условията и на височина до 8000 метра. При инспекцията на самолетите във Франкфурт не са открити щети по прозорците на пилотската кабина, фюзелажа и двигателите.

Вулканичната пепел може да нарани важни аеродинамични повърхности и да блокира двигателите на самолетите, а също така да предизвика смущения в електронните системи, допълва БТА.

"KLM" е извършила полет с "Боинг" 737-800 над Холандия на обичайната височина от 10 000 метра, на максималната от 13 000 и на други височини. Самолетите не са претърпели никакви щети.