Продан Христов - откривател на лекарството, за което се твърди, че лекува рак -  „Антималигнацит", е спрял производството му миналата година. Ако лекът бъде регистриран в България обаче, докторът е готов да започне отново да го произвежда. Христов се включи в съвместното предаване на Дарик и БНТ от дома си във Виена.

Ето какво каза Продан Христов:

Имате ли още от лекарството, което произвеждате?

Не, нямам. Лекарството не се произвежда повече.

Вие сте спрели производството му?

Не се произвежда повече. От миналата година аз не го произвеждам, защото чакам. Ако го регистрират ще продължа, ако не - въобще приключвам цялото производство.

Държите то да бъде регистрирано в България.

Ако се регистрира в България. Понеже в България са подадени документите и молбата за регистрация. Сега македонците ме гонят, искат те да го регистрират. Викам - не, не ме интересува.

Не трябва ли да бъде лекарството предоставено на някоя компания да бъде произвеждано?

Ако се намери такава, нямам нищо против. Това е един добър вариант. Преди 20 години, когато подадох за регистрация, имах други планове - да правя производство в България, клиники в България, обаче времето минава. Аз съм вече на такава възраст, единственият вариант е, ако има някоя компания, фирма, интерес, да го вземе. Обаче трябва да го купи, подарък не правя.

Колко струва?

За цената, ако има такива, като седнем на масата, ще преговаряме. Всеки да си каже думата, ако се срещнем някъде - добре, ако не - здраве да е.

От своя страна премиерът Бойко Борисов заяви, че не може да лобира за регистрирането на продукта като лекарство. По думите му Продан Христов трябва да успее да убеди българските здравни власти в ефективността на откритието му и тогава то да бъде регистрирано.

През ноември миналата година министър-председателят Бойко Борисов обеща да се срещне с Продан Христов и да запознае тогавашния министър на здравеопазването с лекарството, за което се твърди, че лекува рак. „Вложих много усилия тогава, министър Нанев беше тогава, но категорично от лекарския съвет, който беше тогава, казаха: не можем да поемем този риск. Ако докторът ги убеди, защо да не се пусне, но той трябва да ги убеди", каза министър-председателят.

Премиерът увери, че лекарството ще бъде регистрирано едва когато клиничните изследвания докажат ползата от него.

Преди няколко дни след среща в Министерски съвет стана ясно, че през септември ще бъде сформирана работна група по регистрирането на лекарството.

Ето какво коментира Албена Беловарска, чийто баща твърди, че се е излекувал благодарението на медикамента на Продан Христов. „Има световни интереси той да не бъде регистриран, защото ще пречи на индустрията с химиотерапия и лъчетерапия, това категорично го заявявам, защото не мога по друг начин да си обясня защо едно такова откритие няма желание да бъде изследвано", каза тя.