С 14 човека започна подготовката си за новия сезон отборът на Рилски спортист. Четири от тях са нови попълнения, а останалите са от миналия сезон, както и някои от юношите на клуба. Самоковци подписаха договор със седем нови играчи, но поради различни причини не всички присъстваха на първото занимание на тима. Новите в отбора са Иван Лилов, Атанас Радев и Мартин Маринов, които идват от Балкан, Симеон Ценов, както и чужденците Адам Константийн, Драгомир Мароевич и Димитър Караджовски. Лилов и Караджовски не бяха на първата тренировка, тъй като са с националните отбори съответно на България и Македония, докато Радев е пуснат в почивка за още няколко дни. На първата тренировка  в обновената според новите правила зала "Арена Самоков" присъстваха около 450 човека.

Старши треньор на отбора ще продължи да бъде Александър Тодоров. Наставникът, с който самоковци постигнаха най-големите си успехи, ще води тима за трети пореден сезон. Своят договор преподписа и капитанът и основният лидер на отбора Александър Груев, който ще носи бяло-синия екип за осми пореден сезон. В отбора остават и Богдан Боев, както и юношите на клуба Станислав Ваклинов, Любомир Киров, Красимир Георгиев, Дарин Иванов и Димитър Морунов

Иван Лилов  се завръща в отбора на Рилски спортист, където бе през сезон 2008/2009, когато тимът спечели Еврохолд Балканската лига. През изминалия сезон Лилов бе в Балкан, където изигра 38 мача във всички турнири. В тях той имаше средно по 15.6 точки, 3.4 асистенции и 3.3 борби.

Атанас Радев пък игра в Ботевград в последните три сезона и спечели един сребърен и един бронзов медал в първенството. Той остана при ботевградчани, дори когато тимът игра в А група, където пък завърши на първо място. Миналия сезон Радев изигра общо 38 мача със зеления екип и записа средно по 12.9 точки и 7.3 борби. 

Мартин Маринов се завръща в Самоков след два сезона в родния Балкан. Преди това той изкара 4 сезона с екипа на Рилски спортист, така че обстановката в отбора няма да му бъде непозната. Миналия сезон Маринов изигра общо 37 мача с Балкан и имаше средно по 5.8 точки и 1.9 борби на мач. Той е известен с добрата си стрелба от тройката, откъдето рядко пропуска ако бъде оставен сам.

Симеон Ценов идва от отбора на Евроинс Черно море, където изкара последните три години. Той изигра общо 52 мача за варненци през миналия сезон и записа средно по 9.7 точки и 4.7 борби. Ценов бе и капитан на варненци, с които игра финал в първенството през 2009 година, а миналия сезон стигна до трето място за Купата на България и в Еврохолд Балканска лига.

Американският център Адам Константийн е роден през 1988 година и за него това е първи професионален договор. В последните четири години е играл в Университета Елън, а миналия сезон бе най-успешен за него. В общо 32 мача, които изигра за отбора той записа средно по 12.1 точки, 8.1 борби и 1.4 чадъра.

Друг нов център в състава е черногорецът Драгомир Мароевич който идва от сръбския Металац Валево. Сърбите бяха в една група с Рилски спортист в последното издание на Еврохолд Балканската лига, където е впечатлил треньорите с изявите си. Миналия сезон Мароевич има 40 мача в сръбската лига със средно по 7.9 точки и 3.8 борби. В Балканската лига пък за 11 двубоя има по 11.3 точки и 6.8 борби.

Третият чужденец при самоковци е топ реализаторът на македонското първенство за миналия сезон имитър Караджовски. Той идва от отбора на Торус Скопие, с който игра на полуфинал в първенството на западната ни съседка. Караджовски стана най-добър реализатор в редовния сезон в македонската лига със средно 20.4 точки на мач. Освен това той правеше и по 4.8 асистенции и 4.5 борби, а тези изяви му донесоха и повиквателна за македонския национален отбор, което ще забави идването му в Самоков.