Nokia X3 съчетава много тънък дизайн, с уникална комбинация от тъч скрийн и традиционната 12 бутонна клавиатура.

Като първия Nokia „Touch and Type" телефон, той позволява  на хората да пишат бързо върху светлия цветен тъч скрийн, както и да се радват на възможностите на пълната клавиатура ,която позволява писането на бързи текстови съобщения и бързи обаждания.

В очакване да бъде наличен на пазара през третото тримесечие на годината, Nokia X3 ще струва на дребно около 250 лева, без таксите и субсидиите.

„Иновацията не е само висок клас игра и Nokia X3 е прекрасен пример за  въвеждането на нова стойност за потребителски на по-ниска цена", казва Мери Макдонел ,изпълнителен  вицепрезидент за мобилните телефони  Nokia.

„Ние проектирахме Nokia X3 като Touch and Type устройство ,защото писането е идеално за SMS и социални мрежи, където бързината и  честата връзка е необходимост, а тъч скрийнът е идеален за функциите като нагласяването на аларма, гладкото търсене и контрол  на приложенията като „музика" и „игри"".

„Нашите проучвания показват ,че има клиентите, които инвестират години  в това да се справят бързо с една ръка, писането на съобщения с един пръст и искат да поддържат бързината на писане на съобщения, чат и бързи съобщения, като в същото време се възползват от предимствата на тъч скрийна, продължава Макдонел.

Въпреки размера си  Nokia X3 е пълен с функции, включително 3G, WLAN, музикален плеър и FM  радио. Участващите в социални те мрежи ще се насладят на 4 мегапикселова камера, която може да прави едновременно снимки и видео.

Nokia X3 също притежава специално създадени бутони, позволяващи бърз достъп до важните услуги на Ovi, и включващи социални и развлекателни приложения.