Nokia отпадна от списъка на петте най-големи производители на смартфони в света, сочат данни на IDC за мобилния пазар през третото тримесечие. Компанията обаче запазва второ място при телефоните като цяло.

Лидер на пазара на смартфони е корейският производител Samsung - делът на компанията е нараснал за една година от 22,7% до 31,3%, а продажбите възлизат на 56,3 млн. броя.

На второ място е Apple, която бележи ръст от 1,2% спрямо третото тримесечие на миналата година, достигайки пазарен дял 15%.

Стремително губи позиции RIM. Макар и да заема трето място, канадската компания бележи спад в пазарния си дял от 9,6% до 4,3%.

След RIM се нарежда китайският производител ZTE с дял от 4,2% от пазара на смартфони. Продажбите на компанията са нараснали с 86%, сочат данните на IDC.

Челната петица допълва HTC - производителят от Тайван, който също бележи стремителен спад в пазарния си дял от 10,3% до 4%.

Като цяло, пазарът на телефони (обикновени и смартфони) се доминира от Samsung, която контролира четвърт от продажбите. На второ място е Nokia с дял от 18,7%, а трета е Apple (6,1%).