65-годишен мъж в критично състояние от великотърновското село Ресен бе спасен в габровската областна болница след разкарване между лечебни заведения във Великотърновско.

След две операции и престой в реанимацията, Йордан Величков, приет с диагноза медиастенит, от вторник се възстановява в ушно отделение. Неотлъчно с него е съпругата му Кина Петрова.

Всичко започнало преди около две седмици. 65-годишният мъж се оплакал от болки в гърлото и главата. Вратът му започнал да се подува, дишането и гълтането му били затруднени. Личният му лекар бил категоричен, че трябва да бъде хоспитализиран и го насочил към областната болница във Велико Търново. От стационара обаче отпратили семейството под предлог, че ушно отделение е закрито и няма специалисти. Предложили им да отидат в болницата в Горна Оряховица. Там лекарите ги посрещнали любезно, но също отказали хоспитализация, тъй като случаят бил сериозен и не е за тях, препоръчали им отново да се върнат в Търново.

Кина и Йордан, чието състояние се влошило, изпълнили препоръката. От спешния кабинет във Велико Търново отново отказали прием, насочили ги към Габрово и Плевен. По думите на съпругата в нито едно от лечебните заведения не предложили линейка на пациента. От болница в болница ги транспортирала дъщеря им с личния си автомобил.

Виждайки, че Йордан изпада в безсъзнание, почти пет часа след като са потърсили за първи път лекарска помощ, двете жени решили да го докарат до габровската областна болница, която е по-близо. На Дряново ги спрял патрулен екип и полицаят, преценявайки критичността на положението, ги ескортирал със служебния автомобил до Габрово.

В областната болница пациентът бил приет веднага. Касаело се за възпалителен процес в гърлото, който се спуснал в областта на медиастинума.

Направен е животоспасяващ разрез, за да се облекчи дишането, след което последвала операция. Медиците са категорични, че всяко по-нататъшно забавяне на лечението е можело да бъде фатално.

10 дни след разигралата се трагедия, 65-годишният мъж пое първите си две лъжички храна. Съпругата му през сълзи благодари на габровските лекари, които са му помогнали.