Гърци и сърби по принцип не са сред най-приятелски настроените нации помежду си. Това си пролича с пълна сила по време на „приятелския” мач между баскетболните отбори на двете страни в Атина.

Мачът бе прекратен в 38-та минута при резултат 74:73, след като играчите си спретнаха масов бой на паркета. Юмруци и ритници валяха на всички страни, а контузеният Борусис отнесе най-много, като се оттегли с разбита до кръв глава.

Всичко тръгна след две безумни технически нарушения, отсъдени от реферите, като при второто Фоцис не издържа и започна да раздава шамари. Оттам всичко тръгна главоломно и всички баскетболисти се включиха активно, особено Ненад Кръстич и Софоклис Скорцианидис. Точно Кръстич разби главата на Борусис, със стол!

Временното успокоение на нещата бе буквално за минута-две, като боят продължи и в съблекалнята. Междувременно феновете нахлуха на терена и вече бе невъзможно да се спре ходът на нещата.

Сега и Гърция, и Сърбия тръпнат от притеснение, дали ФИБА ще предприеме мерки против побойниците, точно преди началото на Световното първенство.

В доклада наблюдателят е написал: „Имаше бой между играчите от двата отбора, в резултат на което мачът бе прекратен.”

 

Много от зрителите бяха задържани от полицията, за да дадат показания.