11 души са задържани при операция „Шейховете" в Бургас, четирима от тях са полицаи.

Престъпната банда пробила бензинопровода на "Лукойл" и точила гориво в цистерна. Задържан е камион, в който е имало маскирана цистерна, пълна с 8 тона бензин.

Около 01.00 часа в района на с. Росен е спрян камион с пригодена в него цистерна, съдържаща около 8 тона бензин. На място е задържан 38-годишният Георги Иванов. Той е криминално проявен, регистриран за кражби и отнемания на МПС. Камионът с маскираната цистерна е бил ескортиран от два автомобила. В единия е задържан 41-годишният Петър Милчев. Той също е криминално проявен, регистриран за кражби и отнемане на МПС, и 30-годишният Стоян Златев. Той е с 15 криминални регистрации. Задържан е 21-годишният Калоян Атанасов, охранител на база на "Лукойл", който не е криминално проявен.

В групата за организирано източване на петролни продукти са участвали и полицаи. Арестувани са Георги Богданов и Димитър Стойчев, които са инспектори на пристанището на "Нефтохим", както и организаторите на групата Валентин Атанасов от Транспортна полиция и Валентин Станев от Първо РПУ - Бургас. Те са консултирали изграждането на сложно съоръжение на базата на стар водопровод, пригоден за кражба на нафта, бензин и леко корабно гориво от петролопровода на „Лукойл". Групата е била оборудвана с прибори за нощно виждане.

Задържаният по-късно днес Живко Атанасов е брат на един от организаторите - Валентин Атанасов, полицай в Транспортна полиция. Атанасов е бил диспечер в „Лукойл", който е подпомагал групата с подаването на необходимите налягания в продуктопроводите, за да не бъдат засечени кражбите от „Лукойл". Освен него е задържан и един криминално проявен, известен като Бълхата от Черноморец.

Действията по разследването продължават.