Министерският съвет ще предостави на община Ботевград 240 хил. лв. "за изграждане на елементи на общинската пътна инфраструктура в промишлената зона в града". Очаква се решението ще бъдевзето на заседанието на кабинета утре, съобщи правителствената информационна служба.

По този начин ще бъде подкрепен инвестиционният проект на "Пайплайф България" ЕООД за изграждане на завод за производство на пластмасови тръби в Ботевград, който е сертифициран като инвестиция от клас А.

Първият етап е на стойност 38 млн. лв. и ще бъде завършен през март 2011 г. С реализацията на втората фаза инвестицията трябва да надхвърли 63 млн. лв. Към момента са вложени около 24 млн. лв. за дълготрайни материални активи, обясниха от пресслужбата на кабинета.

Преди няколко месеца в интервю за "Дневник" изпълнителният директор на "Пайплайф" Алекс Хайрабедян заяви, че въпреки че компанията има сертификат за инвеститор клас А от началото на 2009 г., досега не е получила никаква подкрепа от държавата.

Новият завод ще произвежда тръби за всички основни приложения на канализация, воден транспорт, газ, сгради и енергиен пренос. В него се предвижда да се отворят около 100 работни места. Компанията има заводи в 27 страни от Европа и САЩ.

Централата на компанията е в Австрия, а в дружеството са заети около 3000 служители. "Пайплайф" присъства на българския пазар от 2006 г. чрез логистичен център в Пловдив и седем обекта в други градове. В България дружеството ще произвежда тръби за канализация, воден транспорт, газоснабдяване, за сградни инсталации и енергиен пренос.
 
Едноличен собственик на капитала му е "Пайплайф Интернешънъл" ООД - смесено дружество
между "Солвей" (Белгия) и Винербергер (Австрия).