Ветеринарномедицинската лаборатория в Шумен потвърди положителна проба за антракс на коза от русенското село Чилнов. В съобщение от Националната ветеринарномедицинска служба уверяват, че са предприети всички възможни и задължителни мерки за ограничаване на заболяването.

Още при първия сигнал, постъпил на 30 август за съмнение на случаи на антракс, ветеринарните лекари са извършили дезинфекция на местата, до които е имало досег заболялото животно. На останалите животни на домакинството, в което е живяло животното, е забранена пашата и са под наблюдение. След регистрирането на този случай на антракс няма други заболели животни в селото.

Ветеринарните лекари разполагат с налични ваксини и е започнала ваксинация срещу заболяването на всички тревопасни животни в селото, които са около 800. Това е първият случай на антракс в населеното място за последните 30 години.

Болестта антракс е силно заразно заболяване, което обикновено се предава на хората при контакт с месо, кръв или кожа от умряло от заболяването животно. В изпълнение на Държавната профилактична програма ваксинация срещу антракс се извършва всяка година във всички селища на територията на страната, в които е регистриран случай на заболяването през последните 30 години. На местата, в които антракс е регистриран през последните 10 години, ваксинацията се извършва два пъти годишно. В близост до село Чилнов антракс не е бил регистриран през последните 30 години и заради това не са били поставяни ваксини, се посочва в съобщението на Националната ветеринарномедицинска служба.