Четири случая на антракс има регистрирани до момента в страната. Последният е от миналата седмица в ямболското село Стефан Караджово. Това съобщи Таньо Габаров, който присъства на срещата на ветеринарни лекари от пет области.

С диагноза кожна форма на антракс на лечение в МБАЛ "Свети Пантелеймон" в Ямбол е настанен 47-годишният Георги Дросев от село Стефан Караджово. Мъжът заклал овца от стадото си, която била болна, и се заразил от нея. Той твърдял, че никой не е консумирал месо от болното животно, а трупът му изхвърлил в дол край селото.

Според лекарите болният вече е в добро състояние и в началото на следващата седмица ще бъде изписан.

Ветеринарните власти са взели всички необходими мерки за елиминиране на заразата. Дезинфекциран е дворът на болния, където е заклал животното, както и мястото, където е изхвърлил трупа.

Районът, където е пасяло стадото му, е поставен под карантина. Ветеринарите ваксинират всички преживни и еднокопитни животни - крави, телета, овце, коне и магарета от село Стефан Караджово. До два дни имунизацията ще приключи.  

Кожната форма на антракс, популярна като синя пъпка, не е опасна за околните. Заразата се пренася от животно на хора, но не и от човек на човек.

Съмнителен случай за антракс регистрираха ветеринари от Разградско. В село Брестовене през миналата седмица са умрели пет овце в едно стадо.

Признаци за кожната форма на заболяването са проявили 64-годишният стопанин на животните Мехмед Исмаил и 8-годишният му внук Йозджан, съобщи ветеринарният лекар д-р Станчо Колев.

Разпоредена е ваксинация на всичките 1200 овце и 400 крави в населеното място. На шестчленното семейство, в чиито двор са отглеждани болните животни, се извършва профилактика с пеницилин, личният лекар наблюдава и овчаря, който ги е извеждал на паша.

От РИОКОЗ-Разград не смятат, че става въпрос за антракс, но тъй като резултатите от пробите на животните все още не се пристигнали от столична лаборатория, са започнали превантивна дейност.

Дезинфекциран е и районът около дома на семейство Исмаил, обясни кметът на Брестовене Динчер Къров.

В Лудогорието не е имало антракс от 35 години и по наредба на земеделското министерство ни бяха забранили от тази година да извършваме ваксинации, обясни д-р Станчо Колев. Според експертите именно спирането на ваксинациите е причина за разпространението на бацила, който остава в почвата 100 години.

Срещата на ветеринарните лекари край Казанлък започна с молебен за здраве. Над 100 са участниците, които се обявиха срещу администрирането и липсата на свобода във ветеринарномедицинската дейност.

„Ние искаме да бъдем контролирани, а не администрирани, правоспособността на колегите да се обуславя от съсловната организация, а не от контролния орган, в лицето на държавната администрация", заяви председателят на БВС д-р Йордан Бойчев.

Ветеринарните лекари от страната настояват за реформа, ясни правила, засилен контрол на разпространението на ветеринарномедицинските препарати, повече информация от държавата за разпространението на инфекциозните заболявания. Участниците в срещата определиха като анархия сегашното състояние на пазар за продажба на препарати.

Символичните протестни действия на ветеринарните лекари ще продължат до края на месеца. Ако исканията им не бъдат чути през септември те се заканиха да предприемат ефективни протести.