Министър-председателят Бойко Борисов се срещна днес с регионалния мениджър на ЧЕЗ за България Ян Вавера, съобщиха от правителствената информационна служба. Ян Вавера информира премиера, че предстои свикване на извънредни общи събрания на „ЧЕЗ Разпределение” и „ЧЕЗ Електро”, на които ще се вземе решение за изплащане на дивидент на държавата в размер на 41 млн. лв. Дивидентът е за периода 2006-2009 г. Вавера увери министър-председателя, че поради добрата ликвидност на дружеството това решение няма да се отрази на способността му да инвестира в развитие на мрежата.
На срещата, на която присъстваха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева и председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, бяха обсъдени и вариантите за продължаване на работата на ТЕЦ – Варна, включително необходимостта от инвестиции, извършени по начин, по който да гарантират сигурността на енергийната система.
Правителството и ЧЕЗ потвърдиха готовността си да работят за реализирането на меморандум, предвиждащ 40 млн. евро инвестиции от дружеството в енергийна ефективност и енергийна инфраструктура.