Kaspersky Lab откри ново поколение компютърен червей, който се разпространява сред IM клиенти като Yahoo Messenger, Skype, Paltalk Messenger, ICQ, Windows Live Messenger, Google Talk и XFire, използван от онлайн геймърите.

Регистрирани са 4 варианта, които засягат Windows системи. Когато един от тези червеи (с общо име IM-Worm.Win32.Zeroll) зарази чат клиент, той търси списъка с контактите му и тайно се изпраща на всички от тях. Получателите виждат съобщение от заразената машина с линк към снимка, която се оказва зловреден файл.

Отличителна черта на червея е, че може да изпраща съобщенията на 13 езика, за да заблуди получателя. Въпреки че езиците включват английски и немски, от Kaspersky са открили, че червеят е активен най-вече в страни, където се говори испански или португалски: Мексико, Бразилия, Перу и САЩ. Излежда също така, че вирусът се разпространява и в Африка, Индия и Европа, особено в Испания.

Всеки червей действа тайно чрез команди и контролен център. Един хакер може да управлява атаката, като класифицира всички заразени системи според държава и IM клиент. Това определя кои команди трябва да се изпратят и показва местния език, на който е препоръчително да се разпространи спамът.

Kaspersky твърди, че хакерите създават зловреден актив. Те заразяват колкото се може повече машини, с цел да получат добри предложения от други мошеници за разпространение на спам и други услуги, коментира Дмитри Бестужев, регионален експерт в Kaspersky за Латинска Америка.