Създател на червей за iPhone получава и смъртни заплахи, и топ-оферти за работа, откакто зловредният Jesus Phone се появи на бял свят преди броени дни, съобщи The Register.

21-годишният австралиец Ашли Таунс е споделил пред местните медии, че получава заплахи и предложения за работа от деня след като е станало известно, че е автор на първия червей за iPhone. Зловредната програма променя “тапета” на разкодирани iPhone устройства.

Разкодираните телефони правят възможно подкарването на приложения, които не са писани за Apple, върху тези модели. От експеримента на младежа са били засегнати само потребителители на австралийската мрежа Optus с разкодирани телефони.

Таунс описва творението си като експеримент. Той признава, че когато е писал творбата си, изобщо не бил помислил за юридическите последствия от действията си.

Откакто се разчуло, че той е автор на червея, много хора започнали да му пращат заплашителни писма, а някой изнамерил телефония му номер и го публикувал онлайн. От друга страна обаче фирма-разработчик на приложения за iPhone го поканила на интервю за работа.

Главният специалист по сигурността в Sophos Греъм Клули – първият, открил “следите” на автора - е на мнение, че младият Таун все пак не заслужава затвор за деянието си, защото той определено не е имал намерение за финансова облага или причиняване на голяма щета – неговите мотиви са различни от тези на повечето хакери днес.