ДПС е внесла в средата на август жалба в Страсбург срещу решението на Конституционния съд, с което един депутатски мандат на партията беше отнет. Депутатското място беше спечелено с гласували в Турция. Съдът обаче отказа да образува дело по искане на партията - бюлетините от Турция да бъдат преброени отново. От ДПС се обръщат към съда в Страсбург като отчитат, че е нарушено конституционното право на гражданите да избират свои представители. 

Според депутатите от Движението не може да се подменя вота на хората заради грешки на администрацията.

Ето какво коментира Рушен Риза, който загуби депутатското си място заради решението на Конституционния съд: „Жалбата съдържа три аспекта. Основани са върху резолюцията за основните права на човека и основните свободи, и включва правото на защита на всеки един човек, правото да бъде избиран и да избира, и член 13, който включва - всеки има право да се защити от действията на държавата. Жалбата е подадена. Още нямаме информация, че е образувана, но сме сигурни, че това ще стане, тъй като ние знаем, че сме прави".

Риза заяви още, че според тях с действията си някои чиновници са ощетили правото на глас на над 18 000 избиратели, както и правото на ДПС да има още един депутат, както и неговото право в случая. „Подадени са две жалби - едната е партийната и моята, която са две в едно. И една - от над 100 избиратели, които се жалват за това, че техният глас не е зачетен. Ние сме сигурни, че ние сме прави. Такива нарушения, които - аз не бих казал, че са нарушения, а пропуски на администрацията - които са правени там, са ежедневие и в България. Само заради това нещо да се отменят 18 000 гласа, за нас това е гавра с правото на избирателя", категоричен бе Рушен Риза.