Имейл с капан, който обещава безплатни порно филми, взима все повече жертви в цял свят, предупреждават компаниите за защитен софтуер.

Някои варианти на Windows-червея съдържат връзка към PDF-файл, който получателят се очаква да приеме. Тези, които кликнат върху линка, не получават нито безплатни филми, нито документи, а вместо това предоставят достъп до цялата им книга с адреси в Outlook Еxpress. След като се инсталира, червеят започва да изпраща свои копия към всеки имейл адрес, който може да открие.

Зложелателните имейл послания съдържат репликата "Заповядайте" и съдържат линк, който изглежда все едно, че отваряте PDF-документ. Вместо това обаче, вирусът се свързва към уебсайта, който го хоства. След като се инсталира, "червеят" се опитва да изтрие антивирусните програми на компютъра, така че да остане незасечен.

Освен да се разпространява чрез имейл, червеят се опитва също да намира жертви като търси за отворени линкове от заразени компютри, предупреждава БГНЕС.

Въпреки че не е широкоразпространен, данните сочат, че някои компании и корпорации са били сериозно засегнати от вируса. НАСА, AIG, Disney, Procter & Gamble и Wells Fargo всички докладваха за борбата си с коварния "червей".

Усилията за овладяването му бяха подпомогнати на 9 септември, когато уебсайтът, който го хоства, беше затворен. Все пак фирмите за защитен софтуер очакват появата на нови варианти на вируса. Фирмата за защитен софтуер Kaspersky обяви, че "червеят" има някои сходни черти с вируси като бъга ILoveYou чрез експлоатирането на адресни книги в Outlook.