Атаките със зловреден код ще достигнат своя годишен пик в понеделник, 24 ноември, предупредиха експерти от компанията за сигурност Trend Micro.
През миналата година вирусната активност се извиси до своя връх три дни преди Деня на благодарността в САЩ, който се чества на 4-я четвъртък от ноември, припомниха специалистите по сигурност.
Предполага се, че и сега този ден ще бъде най-опасният откъм вируси през годината. Прогнозата се основава на анализ на информацията за зловредния софтуер, събрана от над 500 хиляди компютъра по света.
Няколко са причините за очакваната висока активност на вирусите, според Trend Micro. На първо място са предновогодишните покупки в интернет, които увеличават риска за потребителите да попаднат на фишъри и други кибер мошеници.
Очакват се рекордни покупки онлайн, тъй като финансовата криза ще насочи потребителите към по-икономичното пазаруване в интернет.
Друга причина за вирусна лавина е новоизбраният президент Барак Обама. Спамърите ще се опитат да се възползват от неговата популярност, за да разпространят вредоносни програми.
Многобройни електронни писма с предложения за гледане на видео с Обама съдържат всъщност връзки към инфектирани уеб страници.