До момента няма закъсали или изгубени туристи в планината, каза Иван Драгошинов, дежурен в централния денонощен пост на Планинската спасителна служба/ПСС/.

По думите му всички съоръжения в планинските курорти работят нормално. Пистите са добре почистени и обработени, времето е слънчево. Още тази нощ се очаква у нас да нахлуе по-студен фронт, според метеорологичните данни на ПСС. Вятърът ще бъде слаб, а в новогодишната вечер ще завали и сняг.

Много хора ще посрещнат 2008 г. в планинските хижи и хотели във весела компания, затова да внимават, ако решат да тръгнат към друга хижа или станция, съветват спасителите.

С топли дрехи и заредени мобилни телефони туристите трябва да предприемат преходи в планината, напомнят още от ПСС. Задължително е те да се информират за времето и обстановката.

Хората трябва да знаят предварително и за особеностите на маршрута, за опасните зони и пътищата за аварийно напускане, казват планинските спасители. Съветът им е да се тръгва рано, за да завърши дневният преход по светло.

От ПСС съветват туристите да се движат в компактни групи, да не се разкъсват и да си помагат при нужда. Най-често жертва на планините ставали възрастните хора, които лесно се губели или изобщо не се обаждали на близките си къде отиват.