Британският вестник "Гардиън" се опитва да подреди най-примамливите места за отдих на брега на Черно море. Сред тях попада и един български курорт. Определящ критерий е не лъскавата фасада, а зарядът от спомени, които може да получи един турист.

5

Одеса, Украйна

Центърът на града е препълнен с музеи, неокласически дворци и най-хубавите ресторанти в цялата страна.

Най-привлекателното нещо тук обаче е плажът Аркадия, "Украинската Ибиза", където можете и ще си поръчвате шампанско и коктейли с водка до зори.

4

Амасра, Турция

Едно от най-релаксиращите изживявания в Турция е да сръбвате чай, опрян в цитаделата на Амсра и да гледате как слънцето залязва.

В основата на крепостта има малка група барове и чайни градини, а по брега, няколко ресторанта сервиращи прясна риба. Местното население е едва 5 хиляди души.

3

Вама Веке, Румъния

Малко румънско селце до българската граница. По времето на комунизма е бил традиционно място за почивка на местните интелектуалци. Плажът му си остава бохемска територия до ден днешен.

Едно от любимите места на румънските нудисти е осеяно с множество палатки и набързо сглобени барове. Тези, които се нуждаят от по-стабилен подслон могат да отседнат в известния Punk Rock Hotel.

2

Несебър, България

Начинът, по който се развива по-голямата част от българското крайбрежие напоследък може и да е спорен, но слава Богу, старият Несебър е защитен от ЮНЕСКО.

Разположен на малък и живописен полуостров от вече 3000 години градът ни предлага пъстра колекция от църкви от ХІV век, дървени къщурки, калдъръмени улички и малки площади.

1

Казантип, Украйна

Основан от местни сърфисти, чудещи се какво да правят в края на деня, Казантип постепенно се превърна в един от най-продължителните музикални фестивали в света. Името му идва от залива Казантип, в близост до който се е провеждал между 1995 и 1999г.

Не е рядкост купонджиите да гостуват тук по цял месец, печейки се на плажа през деня и прекарвайки нощите с техно и електронни звуци. Фестът се саморекламира като "виртуална република" и тази година ще продължи пет седмици с участието на над 300 диджеи.