От ЧЕЗ са извършили проверка на електроразпределителните съоръжения в Правец. Тя бе разпоредена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране по повод жалба, подписана от 700 правчани. Жителите на града сигнализираха регулатора за честите прекъсвания на електроснабдяването, което от своя страна води до щети и повреди по електроуредите след възстановяване на захранването.
В писмо на ЧЕЗ до Недялка Петрова, член на сдружение “Гражданска инициатива за Правец”, по чиято инициатива бяха събрани подписите, се посочва, че проблемът може да бъде решен.
“За трайно решаване на проблема с електрозахранването на територията на община Правец съществуват две възможности:
-Да се завърши строителството на замразения обект подстанция “Правец”110/20кV – собственост на НЕК, при доказване на икономическа целесъобразност, като този въпрос е изцяло в прерогативите на НЕК;
-Да се изградят допълнителни въздушни връзки Ср.Н от подстанция “Ботевград”110/20кV /или подстанция “Зелин” 110/20кV/ до град Правец, или въздушна линия от подстанция “Етрополе” 110/20кV, с което ще се ангажира ЧЕЗ Разпределение – България. , съгласувано с НЕК.
От гореизброените възможности, проектът с най-кратки срокове за реализация, е изграждането на връзка от подстанция “Етрополе” 110/20кV, по трасето на ограбения електропровод 20кV “Манастирица”. Проблем се явява неизяснената собственост на въздушната линия, с цел придобиването й от "ЧЕЗ Разпределение България” АД и възстановяване на ограбеното 15-километрово трасе, за което разчитаме на съдействието на общинската администрация.
Необходимите инвестиции за осъществяване на проекта възлизат на стойност над 500 000 лева и ще бъдат предвидени в инвестиционната програма на дружеството след постигане с ДКЕВР на условия за обезпечаване на достатъчен финансов ресурс за развитие на мрежата, експлоатирана от дружеството и създаване на условия за предоставяне на качествена услуга на всички потребители на “ЧЕЗ Разпределение България” АД”, се казва в писмото. То е подписано от Росен Йорданов, директор на дирекция “Експлоатация и поддържане” към ЧЕЗ.