Любопитството към живота е една от основните причини Милена Дамянова да бъде избрана за нов зам.-министър на образованието, обяви просветният министър Сергей Игнатов. Дамянова е работила в експертната комисия по образование и наука към политическа партия ГЕРБ, като от август 2009 г. е парламентарен секретар на МОМН.

Над три кандидатури са били обсъждани за освободения от Милка Коджабашиева пост на зам.-министър на образованието, обясни Игнатов и допълни, че е имало хора, които се самопредлагали по интернет.

Просветният министър отбеляза кои са качествата на Дамянова, които са й помогнали в битката за новата й работа: "Защото има любопитство към живота, защото е млада, не е обременена от рутината и най-важното, защото повече от една година работи с мен в парламента, а правенето на политика и особено в училищното образование е приемането на новия закон и други нормативни актове".

Оказва се, че опитът на Дамянова в средното образование, за което тя ще отговаря в министерството, не е особено богат: "Опит в средното образование няма, но пък има опит в това, за което аз имам нужда като човек до себе си, защото за мен и моят екип предстоят много трудни три години за реформиране на системата".

Другата кандидатура, която е била обсъждана, е на съветника на министъра Асен Александров, който от дълги години работи в сферата на средното образование: "Той е прекрасен директор на училище, има изключителен опит. Един човек е жив, докато има любопитство към живота, когато се прояви рутина в действията, да, ние сме сигурни, че всичко ще бъде наред, но нищо ново няма да се случи".