В СДС се провеждат вътрешнопартийни избори за нов председател и ръководство на партията. До обяд двама от четиримата претенденти на поста упражниха правото си на глас. Настоящият лидер Мартин Димитров и кметът на столичния район „Витоша" Любен Пертов. Останалите двама кандидати са Иво Цанев и Румен Христов.

Пръв от претендентите гласува кметът на столичния район „Витоша", подкрепян от софийската организация на СДС - Любен Петров. Той смята, че ще има балотаж следващата неделя, защото по думите му партията имала нужда от промяна, сега тя вървяла след събитията. „Убеден съм, че СДС ще започне да върви нагоре, защитавайки интересите на хората", посочи той. „Синята коалиция трябва да работи по-активно в Народното събрание, като ясно се чува думата на СДС в нея", добави Петров.

Настоящият председател Мартин Димитров пък смята, че изходът от битката ще е ясен още днес. След като упражни правото си на глас, той декларира, че се надява пожарите в СДС и битките в съда да са минало, за да започне градеж. Димитров си даде положителна оценка за работата на лидерския пост през последната година, защото СДС била в парламента и имала един евродепутат. Той смята, че партията е подценявана, защото около нея нямало зависимости от кръгове и олигарси и затова имала бъдеще.

СДС да стане силна партия, която да обединява около себе си и да задава дневния ред на обществото, такава амбиция има Иво Цанев, ако бъде избран на лидерския пост в СДС на провеждащите се в цялата страна вътрешнопартийни избори. Той е сред четиримата претенденти за поста и гласува в столичния район „Лозенец".

Ако бъда избран за председател ще настоявам за нова силна десница, която след 4 години да управлява страната, добави Цанев. Той поиска отваряне на СДС към хора, които през годините са били в страни от политическите процеси. Цанев се обяви и за споразумение с ГЕРБ за партньорство в управлението, защото иначе Синята коалиция се обезличавала, а формациите от нея, ставали партии на повикване.

Румен Христов ще упражни правото си на глас в Русе.