Затлъстяването струва на американската икономика поне 215 милиарда долара на година в преки и непреки щети.

Това показва ново изследване на Brookings Institution. Извънредните медицински разходи за затлъстели възрастни и деца достигат 161,3 милиарда долара годишно.

"Медицинските разходи изглежда са нараснали значително през последното десетилетие и могат да продължат да нарастват с бъдещото увеличение на процента на хората с наднормено тегло и затлъстяване в САЩ", заявиха изследователите в списание Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy, съобщи doctoronline.bg

Изследването допуска, че и транспортните разходи може да се окажат по-високи поради по-високото тегло на пътуващите по авиолиниите.

"Общите загуби на продуктивност вероятно са значителни, вероятно до 66 милиарда долара годишно за САЩ", заявиха изследователите Рос Хамънд и Рит Ливайн от програмата за икономически изследвания.

Разходите, свързани със затлъстяването са били анализирани и в миналото, но е отделяно по-малко внимание на други фактори като транспорта и влиянието върху околната среда.

"Нарастването на телесното тегло на американците означава, че са необходими повече гориво и по-мощни коли, за да транспортират същия брой пътуващи всяка година", подчертават те.