„Земетресението в София от 10 септември т.г. извади дълго подценявания проблем за безопасността на сградния фонд. След запитвания от избиратели, направих лично проучване, резултатът от което е силно обезпокояващ – според него над 20% от сградния фонд в столицата е потенциално опасен вследствие на големия брой преустройства, особено фатални при партерните етажи”  – това твърди народният представител от „Атака” Николай Пехливанов. Днес той е изпратил отворено писмо до министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев. В писмото си  Пехливанов настоява регионалното министерство да разпореди проверки на сградния фонд, които да установят наличната документация и да се установи към колко от издадените разрешителни за преустройство има приложени съгласувани и одобрени конструктивни проекти, гарантиращи запазването на устойчивостта на сградата при земетресение.

„Като строителен инженер познавам процеса на строителството и съм убеден, че изискванията на закона се спазват. Също така знам, че в периода между 1990-та и 2000-та много собственици направиха промени в имотите си, за да повишат тяхната цена, без да си дават сметка за драматичните последствия, до които тези преустройства могат да доведат. Като народен представител и зам.-председател на Комисията по регионална политика и местно самоуправление получих редица запитвания от хора, които са усетили страха от земетресението преди дни.

Всичко това ме кара да инициирам действия, с които ще гарантираме сигурността на българите и техните деца. Доказателствата за безотговорно поведение на част от сънародниците ни, ме кара да се съмнявам, че сградите в столицата ще издържат на трус до 7-ма степен по Рихтер, както се твърди. Без да всявам паника, съм длъжен да предупредя, че при нарушаване целостта на противоземетръсните шайби, сградите ще поддадат при много по-слаб натиск. И отговорността да задължим нарушителите да предприемат коригиращи действия, за да възстановят стабилността, е наша.

Обещанието за ревизия, което правителството заявява непрестанно, ме кара да вярвам, че проверките, наказанията и задълженията за възстановяване ще се случат в краткосрочен план” – се казва в откритото писмо на Николай Пехливанов до министър Плевнелиев.