Според Китайския календар 2008 година е годината на Плъха, която се представлява от два елемента: земя, която се намира отгоре, и вода, разположена отдолу.

Китайският календар следва 60-годишен цикъл. Това означава, че същата година на Земния Плъх е имало и през 1948 г. Тази година е ознаменувана с изострянето на конфронтациите между СССР и Запада във връзка с блокадата на Берлин и със създаването на Западния съюз въз основа на Брюкселския договор за отбрана и сътрудничество, който е предшественик на НАТО. През май 1948 г. е създадена държавата Израел, което довежда до конфронтация между Израел и страните от Арабския полуостров, довела по-късно до арабско-израелската война.

Плъхът се отнася към най-висшето състояние на елемента вода и освен това представлява първият от 12 животински знака. Следователно с него започва нов 12-годишен цикъл. Това може да постави начало на нови инициативи в сферата на международните отношения и социалния ред, а също и възникване на нови режими и смяна на правителствата в някои страни. Действително през периода от 2007 до 2008 година ще има избори за президенти и глави на правителства в такива страни като САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Тайван.

Освен това Плъха се явява „цвете на Романтиката“ и безусловно ще е причина за растящия брой романтични връзки и съответно — сексуални скандали.

От друга страна, Плъхът се намира в състояние на стълкновение с Коня. Подобен сблъсък на вода и огън често води до произшествия във водното и въздушното пространство. Освен това Плъхът е най-силното проявление на водата — океана, който се отъждествява с явления, като големи наводнения и цунами. Най-известните катастрофи, свързани с водата, като цунамито в Югоизточна Азия на 26 декември 2004 г. и гибелта на „Титаник“ на 14 април 1912 г., са станали в дни, когато Плъхът е имал определящо влияние. Ако се разходим из историята, ще открием и други интересни факти. През 1228 г. (на Земния Плъх) в Холандия е имало катастрофално наводнение, отнело живота на 100 хиляди човека. През 1588 г. (на Земния Плъх) испанската Армада попада в ужасна буря край бреговете на Ирландия, отнела живота на 5 хиляди човека. През 1888 г. (на Земния Плъх) Великия ураган по източното крайбрежие на САЩ погубва 400 човека. Битката между огъня и водата също така е свързана с произшествията с въздушния транспорт. Поглеждайки назад, виждаме, че с годините на Плъха са свързани повишен брой авиокатастрофи и инциденти във въздушното пространство. Най-показателна е последната година на Плъха — 1996 г. (огнен Плъх), когато в течение на годината стават над 20 авиокатастрофи на големи самолети, включително и на Боинг-747, който се разбива през юли 1996 г. (загиват 230 човека). С последната година на земния Плъх — 1948 г., също се свързват множество авиокатастрофи, включително похищението на самолета „Кети Пасифик“ през юни 1948 г.

Ян-земята в годината на Плъха говори за нестабилност на земната повърхност, което е свързано с такива природни явления, като земетресения, земни свличания, пропадане на сгради.

Елементът земя се свързва с хомосексуални наклонности. Много известни хомосексуалисти са родени в ден на земята, например: Леонардо да Винчи, Микеланджело, Чайковски, Джордж Майкъл, Бой Джордж, Анди Уорхол, Трейси Чапман, К.Д.Ланг, Роузи О'Донъл и други.

Съчетанието на елементи като ян-земята, „седяща“ върху вода, може да се интерпретира като големи маси лед, дрейфащи в океана. Това е тревожен сигнал, който говори за това, че топящите се арктически и антарктически ледове ще бъдат източник на опасност през 2008 г.

Ако се провери съдбоносният момент, когато е станало сблъскването на „Титаник“ с дрейфащия айсберг, може да се види, че това е бил час на Земния Плъх — полунощ на 14 април 1912 г. Земята-ян представлява айсберга. Същата двойка елементи срещаме през 2008 г.

За такива тревожни сигнали говори не само Китайският календар. Същата ситуация е отразена и във фън шуй. През 2008 г. летящата звезда 1, символизираща елемента вода, се оказва в центъра. Централната звезда често отразява събития, които са във фокуса на внимание през годината. Например през 2005 г. в центъра се е намирала звезда номер 4, която символизира кокошка. През 2005 година се появява заплахата от птичи грип. През 2006 г.в центъра е била звезда номер 3, която представлява конфликти и земетресения. През 2007 г. звездата на болестите 2 отново изостря проблема с птичия грип. През настъпващата 2008 година летящата звезда в центъра говори за проблеми, свързани с водата.

2008 година ще е добра за секторите, отнасящи се към метал и земя. Към тях спадат рудодобивът, химическата промишленост, недвижимите имоти, хотелиерството, застраховането, тежката промишленост, стоманолеярните, машиностроенето, здравеопазването, високите технологии и интернет бизнесът. Секторите на водата и огъня няма да са толкова успешни. Това са корабоплаването, комуникациите, производството на напитки, финансите, фондовия пазар, енергетиката, развлекателният бизнес. Секторът на дървото, като текстилната промишленост, модата, издателският бизнес, производството на хартия, дървопреработващата промишленост, производството на мебели и други, ще получи външен разцвет, но ниска доходност.

Като цяло годината на Плъха със земя отгоре, потискаща водата надолу, се явява символ на външно спокойствие, но не му достига опора и такава планина може да се срине и да бъде погълната от свирепия океан. Някои признаци за новия световен ред започват да се проявяват, но за истинска стабилност е необходимо време, затова в света все още ще има международни конфликти, но не толкова бурни като през 2007 г.