Бургаският общински съветник от ГЕРБ Семир Абумелих е готов да обяви гладна стачка. Той е против член 19 от новата проектонаредба на Министерството на здравеопазването, според който договор с Националната здравноосигурителна каса ще могат да сключват само болнични заведения, извършвали дейност през цялата 2009 година. Собственикът на болница "Дева Мария" смята, че това ще убие новите модерни частни болници и е чист лобизъм в полза на държавните.

Семир Абумелих заяви, че "това е направено нарочно от някой чиновник в здравното министерство, останал още от времето на министър Евгений Желев от БСП".

Той смята, че ако това изискване влезе в сила, Бургас ще остане само с една болница - държавната и точно тук според него се вижда лобизма. Подобно щяло да бъде положението и в цяла България.

"Ако Анна-Мария Борисова е измислила това нещо, тогава да каже - аз имам политика, а за да се развие тази политика, ми пречи тази болница, тази и тази. Изкупува ги държавата и да си прави каквато си иска политика. Но няма да си прави реформа на мой гръб, ще си ходи да си прави реформа в собствения апартамент, където е нейната собственост. Където е моята собственост и където са моите пари, където съм наредил тухла върху тухла, ще ме пита първо, защото не съм взел пари от държавата, не съм молил държавата за субсидии. Моите загуби си ги покривам сам и в края на годината си плащам и данъците. И пак лекувам хората, и най-накрая аз трябва да бъда затворен, а тези, които си взимат комисионните, ще останат да работят и ще продължават да взимат комисионни", коментира Семир Абумелих.

Той предлага на министър Анна-Мария Борисова и нейните експерти, измислили проектонаредбата, да бъде поставено изискване за дейност 12 месеца преди нейното влизане в сила, а не за 2009 година. "Цялата държава е в криза, аз разбирам, трябва да сме толерантни, добре, ще стискаме зъби. 600 000 лева ми дължи държавата, ще стискаме зъби. Но да те убие, за да направи реформа, това не е реформа", каза още Семир Абумелих.

Общинският съветник от ГЕРБ възнамерява, ако никой не обърне внимание на неговия протест, да започне ефективна гладна стачка.