Идването на власт на ГЕРБ би било безотговорно, заяви министър-председателят и лидер на БСП Сергей Станишев на провеждащата се отчетно-изборна конференция на софийската организация на социалистите. По думите му заради кратка политическа слава ГЕРБ била готова да рискува финансовата стабилност на страната.

Според премиера Станишев, за да се избегнат рисковете от управление на ГЕРБ, БСП трябва „да се пребори да бъде първа политическа сила на следващите избори. И това не е утопия”.

Междувременно Румен Овчаров, който бе преизбран за председател на софийската организация на партията, коментира, че стабилно правителство не може да има без участието на БСП и затова тя е задължена да участва в управлението. По думите му трябва да бъде започната битка с Бойко Борисов и ГЕРБ, защото това ще гарантира успеха на БСП на парламентарните избори след осем месеца.

Според Овчаров основният политически дебат в момента се водел не в парламента, а извън него. Той обаче призна: „Ние като че ли наблюдаваме този дебат. Ние като че ли не можем да задаваме тон, не можем да задаваме дневния ред на този дебат.

Социалистът допълни, че парламентарната опозиция е със затихващи и с намаляващо влияние функции, а тази извън Народното събрание вече се вижда управляваща сила.