Баскетболистите на Балкан хвърлиха бомбата във втория ден на турнира в Правец, като победиха петия в шампионата на Русия Локомотив Кубан с 81-75 (19-11, 20-22, 26-22, 15-20). Зелените не само се наложиха над руския тим, чийто бюджет е несъизмерим с този на Балкан, но и в големи периоди надиграха своите съперници.

 На Локомотив не помогна и пристигналият снощи техен старши треньор Кестутис Кемзура, извел Литва до бронзовите медали от завършилото миналата седмица първенство на планетата. Преди мача литовецът сподели пред botevgrad.com, че се надява днес отборът му да се представи по-добре от вчера, когато загуби от кипърския Керавнос с 64-68. И въпреки че направи всичко възможно с воденето на мача това да стане, неговите играчи не съумяха да спечелят и този път.

Балкан спечели първата част с 19-11, през втората Локомотив успя да намали пасива си на 6 точки при 39-36. През третата четвъртина играчите на Петър Клечков започнаха мощно и през по-голямата част авансът им бе 10-12 точки. Четири минути и половина преди края на мача зелените увеличиха преднината си до 15 точки - 71-56, а 55 секунди преди края водеха с 10 - 79-69. Въпреки отчаяния щурм и агресивна преса руският тим само стопи пасива си до 6 точки за крайното 81-75 за Балкан.

Отборът на Балкан се понрави на ботевградската публика, изпълнила залата в Правец, с нелоша за този етап на подготовката отборна игра както в нападение, така и в защита. Много силен мач изигра Данчо Бозов, който стана топреализатор с 23 точки - 11/9 за 2 точки и нито една тройка, взе 5 борби и направи 5 асистенции. Отново, както и вчера срещу Лукойл Академик, много добре се представи Жоро Давидов, който има 14 точки и 5 борби. Овациите на публиката обра младият Станимир Маринов, който отбеляза 13 точки с 5/3 от тройката, взе и 5 топки под двата коша. Със 7 точки е Дуейн Мортън, който също има 5 борби, въпреки че му бе доста трудно срещу значително по-високите и по-млади от него съперници. Отлични изяви имаше и гардът Митко Филипов с 4 асистенции и 2 отнети топки. Повече се очакваше от Крум Дойчинов, той заби два страхотни чадъра на Джеремая Меси и Майкъл Уилкинсън, но вкара едва 6 точки и спечели само 3 борби за 24 минути. Американецът в Балкан Джош Гонър получи втора контузия, откакто е в Ботевград - разтежение на бедрото, игра само 9 минути и вкара 2 точки.

От руския тим най-добър бе гардът Лионел Чалмърс с 20 точки. Бивият играч на Реал и Арис Джеремая Меси не бе на познатото ниво, той вкара 7 точки. С по 9 са Уилкинсън и Жарко Чабаркапа, разочарова бившият играч на Цървена звезда - черногореца Горан Йеретин с 5 грешки за 22 минути.

Утре Балкан ще ирае с Керавнос Строволу, който днес бе разгромен от Лукойл Академик,  в първия мач от последния ден на турнира, който започва в 17.00 часа. След това от 19.00 ще се срещнат Лукойл Академик и Локомотив Кубан.

Снимка: Любо Лилов