Ромски лидер заплашвал общинската служителка Таня Брайнова, началник отдел в общинската дирекция "Общинска собственост" във Варна. Причината е, че тя е трябвало да изпълни кметска заповед за събаряне на къщи със самонастанили се семейства на ул. "Капитан Райчо" в града.

Предпочетох да остана в ролята на неизпълнил заповедта, вместо да е застрашено семейството ми, коментира Брайнова по време на заседание на комисията по обществен ред към местния Обюински съвет, цитирана от dnesplus.bg.

Темата за събарянето на двете постройки на улицата в циганската махала се коментира за пореден път. В продължение на повече от 10 години борба за това водят живущите в блок 22 на съседната улица "Свобода". Те са сформирали инициативен комитет и са внесли подписка в общината, чрез която искат събаряне на постройките и оформянето на паркинг на тяхно място.

Още от миналата година има заповед за събарянето на къщите. По данни на администрацията в тях живеят 16 цигани.

Изгонването им се оказва непосилна задача. Основания за пренастаняването им в други жилища няма, тъй като те са се самонастанили в общинския имот, а не са наематели.

Междувременно едното от семействата дори е направило ремонт и си монтирало джакузи, разкриха общинари пред съветниците от комисията.

На заседанието стана ясно още, че срещу шефката на дирекция "Общинска собственост" Теодора Трендафилова в момента дори е заведено дело от цигани, които се жалват че дете е починало от стрес след събарянето на къщата им.

В крайна сметка съветниците решиха да задължат кмета в едномесечен срок да вземе окончателно решение по казуса. Ако това не стане, те ще решават отново случая.