Законът за нотариусите и нотариалната дейност отново ще бъде внесен за обсъждане в парламента, съобщи депутатът от 41 НС и зам.-председател на Парламентарната комисия за регионално развитие и благоустройство Николай Пехливанов. Какво ще се случи със спорните текстове все още не е ясно. Слухове в кулоарите на парламента гласят, че промени в скандалния закон не са правени и желанието на мнозинството е да бъде гласуван в старата му форма. Обсъждането започна в 16 часа в правната комисия на НС.

Припомняме ви, че в началото на месец март тази година, след обвинение на Николай Пехливанов, че определени текстове в закона обслужват интересите на нотариусите и банките и са в ущърб на гражданите и бизнеса, председателят на НС Цецка Цачева върна Закона за нотариусите и нотариалната дейност за допълнително обсъждане.

Новите разпоредби ще направят процеса по изповядване на сделката по-дълъг, по-тежък и по-скъп и не гарантират чистотата и произхода на средствата. Специалните сметки, които нотариусите трябва да открият, създават предпоставки за допълнително облагодетелстване чрез получаване на комисионни. В началото на лятото банките се конкурираха за привличане на максимален брой такива специални сметки, движенията на средства по които е гарантирано, а от там и таксите. Този законопроект се вписва в контекста на стремежа на управляващото мнозинство да направят почти всички разплащания безкасови. В очакване на това решение част от банките в страната вече увеличават таксите си за гражданите и за бизнеса, коментира Николай Пехливанов.

Още през март народният представител призова да се инициира по-широко обсъждане на закона – не само с нотариусите, а с всички участници в процеса. За съжаление такава дискусия не беше направена нито преди първото обсъждане, нито по-късно. Липсата на активен диалог остави у депутатите впечатление, че законът е забравен. А у българските граждани остана усещането за задкулисни игри и преследване на групови финансови интереси.

Между първо и второ четене на тестовете през пролетта, Пехливанов внесе промени в законопроекта, с които целеше всички затруднения по сключването на сделките да бъдат компенсирани с поемането на отговорност от страна на нотариусите. Като експерт в сектора, Пехливанов  счита за редно нотариусите да извършват проверки за тежести върху имота, обект на сделката, което е изцяло в интерес на гражданите и особено болна тема в период на криза, когато броят на измамите нараства. Въпреки първоначалните сигнали от страна на Камарата на нотариусите, че предложението може да се обсъжда и приема, Комисията по правни въпроси в Парламента отхвърли това предложение, с което още веднъж потвърди, че промените обслужват лобито на нотариусите.

Предстои да видим дали  гражданите или гилдиите на нотариусите и банките ще надделеят – коментира Николай Пехливанов пред репортер на botevgrad.com.