В Русенския университет младият учен Виктория Карачорова  на 24 септември ще представи своята разработка за разтворима бира от хапче. Това съобщиха организаторите на семинар "Пътят на иновацията", който е част от традиционното участие на висшето училище в "Европейска нощ на учените".

На семинара авторите ще представят иновативните предложения, класирани в конкурс на първите шест места, през представители на индустрията - потенциални потребители на иновативните идеи и пред учени от Русенския университет и региона.

За шеста поредна година Русенският университет е партньор на Европейската комисия в Нощта на учените, финансирана по Седма рамкова програма. Тази година проектът REACT ("REsearchers in Industry and ACademy for Technology Development") е посветен на иновациите и е обърнат към младите
учени и творци.

Изпълнението на REACT е започнал през май с работа във Виртуалния кабинет по любопитство, наречен "Да внедря иновативната си идея". В рамките на кабинета студенти, докторанти и млади учени са разработвали иновативни идеи с или без консултация от научен ръководител. Сред тях на 2 юли е бил обявен конкурс. От подадените 27 иновативни предложения са класирани 20. Те са отпечатани в сборник "Гласът на науката" и ще участват в постерна изложба "От лабораторията към индустрията". Първите шест ще бъдат представени на предстоящия утре семинар.