Бременна жена от Ботевград сигнализира в редакцията на botevgrad.com , че преди няколко дни е платила 75 лева за изследвания. “Останах неприятно изненадана от това, че ми поискаха пари за изследвания, които би трябвало да са безплатни за бременни. Предполагам, че с този проблем са се сблъсквали или тепърва ще се сблъскат и други жени в моето положение. Именно това е причината да дам гласност във вашата медия”, каза нашата съгражданка.
Наш репортер провери случая и установи, че бременната жена не е имала направление за някои от изследванията, а за други е заплатила, тъй като лаборатория “Ботевград”, която се намира на последния етаж в доболничната помощ, няма сключен договор със Здравната каса.
“По договор с РЗОК, Медико-диагностична лаборатория “Ботевград” извършва следните кръвни изследвания на бременни: пълна кръвна картина, урина, кръвна захар, кръвна група и Rh-антитела, алоеритроантитела. По избор на пациента, лабораторията предлага изследвания, които се извършват от лаборатория подизпълнител – “Цибалаб” - София. Това са следните показатели от пакета изследвания за бременни – хепатит В и СПИН. За всички гореизброени изследвания бременните трябва да представят направление.
Лабораторията няма сключен договор за микробиологични изследвания, поради което бременните заплащат за: изследване за сифилис, токсоплазмоза и микробиологични изследвания на секрети. Цените на тези, както и на всички други изследвания, са публикувани на нашата страница в Интернет”, обясниха от лаборатория “Ботевград”.