Служители на ГДБОП са задържали двама жители на Варна с инициали А.Д./36 г./ и В.В./45 г./ за разпространение в интернет на файлове с детска порнография.

Това съобщи МВР.

Полицаите са действали по сигнали, подадени от "Интерпол" във Висбаден и в Лондон.

В първия случай в интернет бил засечен мъж, който обменял 144-мегабайтов файл, съдържащ детска порнография. Файлът е бил разпространяван и свалян през ай пи адреси в 31 държави, в това число и у нас.

Полицаите са наблюдавали заподозрения в продължение на четири месеца. След като са засекли адресите и установили местонахождението на компютърните системи, те са достигнали до ползвателя - А.Д.

Събраните материали били предадени на прокуратурата и след образувано досъдебно производство вчера рано сутринта той бил арестуван.

Педофили от цял свят са обменяли помежду си филми с изнасилвания на деца на възраст от 2 до 10 години.

При извършения първоначален оглед в компютъра му са били открити множество изображения и видеоклипове с детска порнография.

Той е признал пред разследващите за интереса си и предоставил 27 оптични носителя, съдържащи детска порнография.

При претърсването са открити и иззети над 3000 оптични носителя с различно съдържание, три флаш памети, рутер и хард диск.

По втория случай, подаден от Лондон, разследването се водело от "Метрополитън полис сървиз" на Обединеното кралство, в рамките на което били установени и засечени интернет потребители от цял свят, ползващи програмния продукт "Гига трайб" /GigaTribe/.

Педофили от цял свят са обменяли помежду си филми с изнасилвания на деца на възраст от 2 до 10 години.

Антимафиотите са следели обмена в продължение на няколко месеца.

Така бил засечен потребител и от българското интернет пространство, регистриран в мрежата, който споделял файлове с незаконно съдържание с участието на деца на възраст 2-10 години през ай пи адрес.

Били засечени датата и интервалът от време. 

Полицаите са установили самоличността на потребителя - В.В.

Когато влезли в дома му, полицаите заварили компютърът да работи със стартирани програмите ''MyTorrent'' и ''Giga Tribe'', съдържащи и разпространяващи файлове с обем 54 гигабайта.

След произволно отворена папка от споделяните файлове било установено наличието на над 4000 видеофайла с порнографско съдържание, с участието на деца на видима възраст 4-6 години.

От дома на В.В. са иззети два компютъра, 616 оптични носителя, три флаш памети, тетрадка с изписани серийни номера, потребителски имена и пароли.

Двамата са задържани за 24 часа, предстои да им бъдат повдигнати обвинения.