Във Франция купувачите на нови жилища ползват данъчни облекчения
банките отпускат заеми с лихви по-малки от 4% за срок от 20 години

Даниел Руст е почетен президент на GHI Croupe, след като 25 години бе неин генерален директор. Холдингът GHI Croupe менажира над 7 милиона кв.м жилищни и офис площи в целия свят. Два пъти е Кавалер на Ордена на Почетния легион. Удостоен е заради заслугите му като Генерален директор на холдинга, допринесъл изключително много за развитието и възстановяването на град Валенсиен, както и за 33 годишния му професионален път в областта на строителството на социални жилищни проекти.

Даниел Руст е автор на идеята за реализирането на жилищния проект „Панорама” точно в кв. Васил Левски в Ботевград и изобщо на навлизането на групата на българския пазар. 


Г-н Руст, . Вие сте автор на идеята за комплекс “Панорама”, а днес тя е вече реалност. Как оценявате направеното? Удовлетворен ли сте от резултата?
На първо място съм много доволен от качеството на строителните работи. Имаме 83 чудесни апартамента и 9 къщи с изключително качество. И мога с чисто сърце да кажа, че във Франция не винаги можем да постигнем такова качество.
Изпреварихте втория ми въпрос - съизмеримо ли е качеството на новите жилища в комплекс Панорама с качеството на новото строителство във Франция?
Строителството в България е традиционно добро. С професионалисти, които си разбират от работата. Прави ми впечатление и строгия контрол за всичко, което се извършва на строителната площадка.
Във Франция строителството е много по-индустриализирано, по –машинизирано и наблюденията на строителните площадки не са чак толкова отблизо. И може би затова стигаме до ситуация, че строителството в България е по-добро.

В началото на реализацията на проекта, дружеството „КРЕЕР.С.” бе удостоено с почетна грамота за най-мащабен инвестиционен проект в областта на жилищното строителство на територията на община Ботевград. Какво е мнението Ви за работата  с общинската администрация. Изпълниха ли се Вашите очаквания?
Може би на този въпрос по-добре може да отговори г-н Стайков, изпълнителен директор на фирма Р.С. Инженеринг, който е нашият български партньор. Знам, че кметството е изпълнило опетите ангажименти за газификация на комплекса. Диалогът между Р.С. Инженеринг и кметството винаги е бил на добро ниво и се надявам, че това добро партньорство с господин кмета ще продължи.


Какво от Вашия опит във Франция може да се приложи в България?
Във Франция съществуват законови изисквания, които все още  не съществуват в България. Във Франция има данъчни облекчение за хората, които купуват жилища. В кризата, която ни застигна, Франция беше много по-малко засегната от другите страни именно поради тези данъчни облекчения. Би било интересно френският опит да може да се приложи в България, което да позволи на купувачите да плащат по-ниски данъци.
На второ място – във Франция лихвите по банковите заеми са много по-ниски. Във Франция може да се купи жилище със заем за 20 години, чиято лихва е по-малко от 4%.
Ако в България  се стигне до прилагане на същата система, това ще позволи напълно да се реализират такива проекти, какъвто е “Панорама” в Ботевград. В момента ще го направим по българските правила. Ще продължим да предлагаме жилища под наем с опция и за закупуване. За да бъдете инвеститор в недвижимости, преди всичко ви е необходимо търпение.
 Вие сте професионалист с огромен опит – как преценявате кризата в строителството? Колко страшна е тя?
Кризата в България се случи много бързо. Както и в Испания. Всичко изведнъж спря. Във Франция  беше малко по-забавена. Защото във Франция не можете да започнете да строите, ако не сте продали поне 40% от сградата предварително. Именно заради това във Франция не се наблюдаваха  такива резки спирания на строителството, каквито видяхме в Испания и България.

Какви са прогнозите Ви за бъдещето? За изхода от световната икономическа криза и развитието на строителния бранш?
Аз смятам , че най-страшното е зад гърба ни. Разбира се, няма да има още утре еуфория. Мисля обаче, че прогресивно, лека-полека  ще възстановим темповете на развитие на продажбите и интересът към новите жилища ще се възстанови.