Клиентите на ЧЕЗ предпочитат да получават електронна фактура, а не хартиен вариант на месечната си сметка за електроенергия, показват резултатите от анкетата на официалния сайт на компанията. Целта на допитването е да се проучат нагласите на потребителите към въвеждането на електронна фактура, което е планирано да започне пилотно от този месец.
Само три седмици след публикуването на анкетата (към 16 септември) 84% от гласувалите, или 5166 клиенти на компанията, са дали положителен отговор на въпроса „Бихте ли заменили хартиената си фактура с електронна?“. Позитивната реакция потвърждава предварителните прогнози на ЧЕЗ за повишен интерес към планираната нова услуга.

„Резултатите от анкетата показват, че все повече хора в България са готови да направят своя малък личен жест към опазването на околната среда. Изборът на електронна фактура е избор на модерно мислещия, социално ангажиран човек. Затова ние се надяваме, че подкрепата, която получаваме онлайн, ще придобие реални измерения след въвеждането на услугата”, каза Ян Вавера, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Според предварителни проучвания на ЧЕЗ минимум 10% от клиентите още със старта на пилотния проект ще се възползват от опцията за получаване на сметката си за електроенергия. Тази прогноза се основава и на големия брой запитвания от клиенти през последните месеци.