Хванатите през първото полугодие са наказани да платят 1.2 млн. лв.



Около осем процента от клиентите на електроенергия в Западна България манипулират електромера си или незаконно са се присъединили към мрежата, сочат резултатите от извършените от компанията ЧЕЗ проверки през първото полугодие на 2015 г.

Направените 39 860 инспекции от "ЧЕЗ Разпределение" от началото на годината до края на юни в 120 населени места са установили 3264 случая на незаконно ползване на ток,съобщавато т дружеството. 

Какви са точните количества открадната електроенергия не може да се каже, но на хванатите нарушители се изготвят сметки за три месеца назад по специална методология. На заловените от ЧЕЗ в първите шест месеца на годината са дотаксувани 14.4 млн. кВтч електроенергия за 1.2 млн. лв.

Деветстотин служители на дружеството са обучени да разпознават специфичните характеристики на неправомерното използване на електроенергия. Те редовно извършват съвместни проверки с органите на реда в различни региони на територията, обслужвана от ЧЕЗ, и в резултата на това се е повишила разкриваемостта на кражбите на ток сред клиентите на дружеството.