Протестът на лекарите от ботевградската болници започна точно в 10 часа пред сградата на здравното заведение. В него участват почти целия персонал на МБАЛ. Протестът подкрепят и лекари от доболничната помощ.
Пред сградата на болницата се събраха около 30-40 граждани, за да са до медиците в този момент. Сред протестиращите бе и 86-годишна жена от Ботевград. Баба Йотка каза пред наш репортер, че е от своя позната е научила за протеста и решила да го подкрепи. “Щом лекарите протестират, трябва да ги подкрепяме. Как иначе?!”, категорична е възрастната жена.
Общинският съветник Цеца Христова също бе в групата на протестиращите граждани. Тя призова хората да събират подписи в знак на недоволство срещу това, че местната болницата не получава навреме средствата, които е заработила.
Управителят на ботевградската болница благодари на всички участници в протеста. Той показа исковата молба, която днес внася в съда. “Задълженията на Здравната каса към болницата възлизат на 441 590 лева. Те са от месец февруари. Не ни остана нищо друго освен да предявим съдебен иск за изплащането на сумата”, каза д-р Филев. Той призова за по-голяма гражданска подкрепа на следващия лекарски протест, който ще се проведе на 11 октомври.
"Днес МБАЛ-Ботевград няма да работи. Хоспитализация ще се извършва само по спешност", каза още д-р Филев.