Обвинението на Окръжна прокуратура Плевен срещу учителката Поля Даскалова, която през месец март ограби клон на Прокредит банк в града, вече е внесено в Окръжен съд Плевен. Това съобщи говорителят на прокуратурата Добринка Матеева.

Разследването е приключило, обвиняемата е направила пълни самопризнания за стореното от нея, има изготвени експертизи. Според събраните данни, семейството на Даскалова е натрупало непосилни за връщане дългове. Само на банки и кредитни институции те са дължали близо 30 000 лв., отделно са взимали заеми с лихви и от физически лица. В началото на тази година някои от кредиторите започнали по-настоятелно да си искат парите, заплашили Даскалова и с физическа саморазправа.

„Заплахите са се изразявали в посещение на дома й, на работното място, обаждания по телефона, което е накарало Даскалова да възприеме заплахите като реална опасност за своя живот и живота на близките й", допълни Добринка Матеева. Така учителката взима решение да ограби банка като предварително се подготвила за това. Купила дрехи и тъмни очила за маскировка, преоблякла се в Плевен и ограбила банковия клон, заплашвайки служителите с детски пистолет. След това се прибрала в дома си и изгорила вещите.

Размерът на наказанието, което може да бъде наложено на Поля Даскалова, е лишаване от свобода от 5 до 15 години. От края на месец април тя е под домашен арест.