5 октомври ще е Ден на учителя, реши днес правителството.
Решението е свързано с честването на Световния ден на учителя, определен от ЮНЕСКО през 1994 г. и 40-тата годишнина от приемането на препоръките за статута на учителите от ЮНЕСКО и МОТ.
През 1994 г. по решение на ЮНЕСКО 5 октомври е обявен за Световен ден на учителя и така се отбелязва подписването на Препоръките за статута на учителите.
По повод Деня на учителите в eтрополската секция на botevgrad.com получихме поздравителни адреси от кмета на Общината инж.Богомил Георгиев: 
„За поредна година 5 октомври се отбелязва като Международен ден на учителя.
Този ден е още един повод за равносметка на свършеното, за търсене на отговори на глобалните въпроси, свързани с мисията на учителската професия, за навлизането на информационните технологии и комуникациите в сферата на образованието, за професионализма за работата с децата, за обучението през целия живот.
Бъдете все така всеотдайни към Вашата отговорна работа. Преследвайте целите си с упоритост, отстоявайте ги със смелост и ги постигайте с търпение.
Честит празник на всички учители, за които тяхната професия е не просто работа, а призвание!”
и от председателя на Общинския съвет д-р Цено Глогов:
„Днес, 5-ти октомври, се отбелязва Денят на учителя. Традицията води началото си от недалечната 1994 година, когато по повод 4-тта годишнина от приемането на препоръките  за статута на учителите от ЮНЕСКО и МОТ, ЮНЕСКО предприема инициативата да наложи 5-ти октомври като Международен ден на учителя.
От тогава до днес тази дата се приема като празник в повече от 100 страни по света. България се присъединява към тях през 2006 година, когато правителството официално приема празника.
Пожелавам Ви крепко здраве, творческо озарение и професионално удовлетворение.
Честит празник!” 
Като се присъединяваме към пожеланията, ние също честитим от сърце празника на хората, работещи в най-благородната професия - учителската.