Предвидените в бюджета на Министерство на регионалното развитие средства са крайно недостатъчни за ежедневната работа в ресора и това крие сериозни рискове, алармира Николай Пехливанов, зам.-председател на ресорната парламентарна комисия.

„Голяма част от дейностите на ведомството не са обезпечени финансово и аз не мога да си представя как то ще продължи да изпълнява задълженията си. Въпреки че е един от най-успешните министри в кабинета, Министър Плевнелиев няма да може да се справи нито с поддържането на водоснабдителната мрежа, нито с укрепването на свлачищата”, коментира Пехливанов. ”Тези проблеми не са така благодатни за обсъждане, както здравеопазването, но са изключително съществени за българите. Особено за онези, които живеят извън големите градове. В републиканската мрежа има пътища, които стоят затворени с години поради активизирани опасни  свлачища. Ако средствата не бъдат увеличени, през идната година няма да има възможност да се укрепват и най-натоварените артерии”, допълва депутатът.

От Атака ще настояват МРРБ да получи увеличение на предвидените средства, за да може ведомството да изпълнява задълженията си. Към момента за водоснабдяване и канализация са предвидени едва 5 милиона лева, а недостигът по това перо е над 50. За укрепване на свлачища са заложени малко над милион, а недостигът е близо 10.

„С разумно управление на средствата може да се компенсира разлика от 10 до 30%. Недостиг десет пъти по-голям от наличните суми означава само едно – че не е планирано да се работи в тези сфери”, категоричен е Пехливанов и допълва: ”Но това едва ли ще се хареса на стотиците хиляди българи, за които липсата на вода през 21 век ще се окаже ежедневие. Както и за други, които ще останат барикадирани в селата си, поради затворени пътища.”

Според Николай Пехливанов бюджетът на Министерство на регионалното развитие и благоустройството трябва да бъде преразгледан. Въпреки че времената са трудни за всички, не трябва да забравяме ежедневните проблеми на хората, твърди депутатът. Трябва да балансираме интересите по всички направления, а не да даваме само тези, които най-агресивно си искат.